Преминете към основното съдържание

Храни, превърнали се от знак за бедност в символ на лукс

5. СУШИ: То е измислено преди векове като начин да се съхранява риба. Обвита във ферментирал ориз, морската храна издържала по-дълго, намалявайки вероятността да се развали и да доведе до гадене при консумирането й. Оризът не се ядял, той бил просто евтина опаковка.
ОБРАТЪТ: От метод за консервиране обаче сушито се превърнало в ястие само по себе си. През XVII в. японците започнали да използват оцет или саке в ориза, да смаляват порциите до размерите на хапките и да предлагат сушито за хапване на място. То станало по-евтино за поръчване, а и за пренасяне. След Втората световна война все повече шеф готвачи започнали да го добавят в менюто, използвайки хубава риба, за да впечатлят посетителите.

5 от 11

5. СУШИ: То е измислено преди векове като начин да се съхранява риба. Обвита във ферментирал ориз, морската храна издържала по-дълго, намалявайки вероятността да се развали и да доведе до гадене при консумирането й. Оризът не се ядял, той бил просто евтина опаковка. ОБРАТЪТ: От метод за консервиране обаче сушито се превърнало в ястие само по себе си. През XVII в. японците започнали да използват оцет или саке в ориза, да смаляват порциите до размерите на хапките и да предлагат сушито за хапване на място. То станало по-евтино за поръчване, а и за пренасяне. След Втората световна война все повече шеф готвачи започнали да го добавят в менюто, използвайки хубава риба, за да впечатлят посетителите.

© iStock


Още по етикети

храна , меню , лукс , гурме

Свързани статии
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser